16 Mart 2016 Çarşamba

1
E : Eskiden küçükken anne babanızın anlattığı hikayeler var mı ya da sizin hatırladığınız bir anınız ?
A:Valla hatırladığım kadarıyla şöyle biz küçükken bizi şeye götürüyorlardı, kaleye çıkarıyorlardı. ondan sonra piknik yerlerine götürüyorlardı. Özellikle yeni yolda,orası piknik alanıydı, mezarlıklar arasında.Oraya giderdik, Deyrülzafaran 'a giderdik. Bu kambela yolunda piknikler var. Sultan Şeyhmus hazretleri var. Yani güzel bir yer. Yeni yolda bir kapı var, kale arkasına çıkıyor.
E: Nerde ?
A: Şu yeni yolda. Orda mağaralar var,çok eski mağaralar.Biz okuldayken arkadaşlarla geziyorduk orasını. Orda bir kapı var taaa kaleye kadar çıkıyor, gizli tünel.
E: Hımm. Hiç girdiniz mi oraya?
A: Kapalı. Şimdi orayı açmak için çocuklar çabalıyorlar. inşallah iki sene sonra açılır.

2
E:Bu gizli tünellerle ilgili bazı hikayeler  falan söyleniyor. Siz duydunuz mu hiç?
A:Evet anlatıyorlar böyle şeyler ama pek aklımızda kalmadı. Mesela şu ileride, şu kasaplar çarşısı var. Orda bir marangozcu arkadaş var. Yaşlı adam hemen hemen 90  yaşında. Bundan 3 sene  4 sene önce bir şeyler aldım kendisinden. Bu et kesme makinası  var,tahtadan ahşaptan. Dedi gel ambara gidelim. Ambara gittik ,inanır mısın burdan karşıya kadar ,meğer orası kilise idi.
E: Ambar nerede?
A:Şu marangozcular çarşısında bir ambar var,meğer orası kilise idi. Eskiden orası kilise olarak kullanılıyordu, şimdi ambar olarak kullanılıyor.Adam marangozcu böyle malzeme koyuyor,kereste falan koyuyor. Dedi  'oğlum Muammer  şu gördüğün merdiven var ya taşla kapatılmış.'  Evet dedim amca. Dedi bu yoldan Deyrulzafaran 'a kadar çıkılıyor, yeraltından.
E: Yaaa.
A: Dedi bana üç trilyon para verdiler, vermedim burasını.Üç trilyon dikkat et. Hisseler vardı vermişler. Tek bir kadın kalmış diyor ben hissemi satmam . Burdaki şeyleri devlet şey etse çok zengin yatakları var bu Güneydoğu' da.
E: Dükkan adamın mı şimdi hala adamın üstüne mi?
A: Tabi tabi tabi. Bir de dükkanı var marangozcu kendisi.
E: Siz yürüdünüz mü o yoldan ya da o adam gitmiş mi?
A: Yok kapalı, taşla kapatılmış.
E:  Kim kapatmış , o mu kapatmış?
A: Onlar eskiden kapatılmış.
E: Kimse açmayı  düşünmemiş mi ya ?
A: Yok hava güzel olsaydı seni götürürdüm. Rica etseydik açardı bize.Ama çok geniş kilise, böyle taşlar var. Çok yüksek taa oraya kadar . Ambar olarak kullanılıyor.

                                                                                     Rümeysa Başak- Ebru Yolaçan 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder